Snel te maken recepten: ga na een lange werkdag snel aan tafel
Wie na een drukke werkdag geen zin heeft om lang in de keuken te staan, maar toch niet steeds voor een afhaalpizza wilt kiezen, kent best een aantal makkelijke recepten. Ik ben al een tijdje fan van de foodblog van Kokerellen. Ellens recepten zijn relatief eenvoudig klaar te maken, en passen goed binnen een gezonde levensstijl met voldoende variatie in voeding. Alle recepten die ik van haar klaarmaakte waren stuk voor stuk toppertjes. Toen ik op zoek was naar gerechten die snel klaar te maken zijn na een lange werkdag, vroeg ik me af wat Ellen haar favorieten waren. Ik stuurde haar de vraag of ze haar vijf favoriete snel klaar te maken recepten wou doorsturen. Ze stuurde me deze recepten door:
- Pasta puttanesca
- Goedgevulde chili con carne
- Eenpanspasta met zongedroogde tomaten
- Italiaanse gevulde courgette met krieltjes
- Tortillapizza
Ik testte ze alle vijf voor jullie uit. Mijn gerechtjes zien er lang niet zo Pinterest-perfect uit als die van Ellen, maar ik ben dan ook geen food blogger. Wat je zult zien, is hoe mijn versies eruit zien op een doordeweekse avond. Ik heb ook telkens getimed hoe lang ik er mee bezig was, want dit is niet onbelangrijk voor de hongerige persoon die thuis komt na een drukke werkdag! Benieuwd naar mijn ervaring met deze recepten? Lees dan lekker verder.
Pasta puttanesca
Vertaald wil dit zoveel zeggen als ‘pasta van een prostituee’, lees ik op de blog van Kokerellen. Dit recept zou zo genoemd worden omwille van de lage kostprijs van de ingrediënten die allemaal uit blik of glas komen. Als je na een lange werkdag thuiskomt, en geen tijd of energie meer hebt om naar de winkel te gaan, komt dit recept supergoed van pas. Alle ingrediënten heb je normaal gezien standaard in je voorraadkast staan.
Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt:
Na het nemen van deze foto ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik startte een stopwatch om te zien hoeveel tijd er verstreek tussen het opzetten van het kookwater en het uitscheppen van de pasta in de kommen. Ik deed er in totaal 15 minuten en 29 seconden over, en dit alleen omdat ik koos voor volkorenpasta met een langere gaartijd. Dit is dus echt een receptje dat zeer snel klaar is. Benieuwd of het lekker was?
Het smaakte heerlijk! Ik waande me eventjes in Italië, en dit op een doordeweekse winterdag. Ik ken niet veel receptjes die zo snel klaar te maken zijn, en toch zo goed smaken. De ansjovis was niet overheersend, en het gerecht had voor mij zelfs geen extra kaas nodig. En ik ben normaalgezien dol op kaas over mijn pasta.
Het volledige recept vind je hier: Pasta puttanesca van Kokerellen
Goedgevulde chili con carne
Dit receptje maakte ik al eens eerder klaar. Het viel toen zo in de smaak dat ik er helemaal niks op tegen had om het nogmaals te maken, en het deze keer te timen. Wat ik heel fijn vind aan dit recept is dat het boordevol groenten zit, zodat je na een lange dag toch gezond gegeten hebt.
Net als bij de pasta puttanesca heb je de meeste zaken standaard in je voorraadkast staan. Veel ingrediënten komen bij dit receptje uit conserven. De verse groenten zijn zodanig standaard dat je die waarschijnlijk ook vast in huis hebt. Het enige wat ik niet altijd in huis heb is zure room. Maar nu toevallig wel! Hier zie je de ingrediënten van het recept:
Zoals je misschien kunt zien heb ik het gehakt vervangen door vegetarisch gehakt. Als ik Bram mag geloven smaak je geen verschil tussen gewoon gehakt en de vegetarische versie.
Het klaarmaken van de Chili con Carne heeft 26 minuten en 24 seconden geduurd. Dit is dus wat langer dan de pasta puttanesca, maar hier gaat er ook wat tijd naar het fijnsnijden van de verse groenten. Daarna moest het gerechtje nog 10 minuten zachtjes pruttelen, dus in totaal zaten er ongeveer 36 minuten tussen het nemen van de vorige foto en deze foto:
Net zoals de foto op Kokerellen, presenteerde ik de chili con carne met een toefje zure room. Dit maakte het helemaal af! Ik vond dit gerecht zeer geslaagd. Het is lekker, gezond, en geeft ook een voldaan gevoel achteraf. ’s Avonds heb ik vaak nog een zoete trek, maar hierna had ik geen nood aan extra zoetigheidjes.
Het volledige recept vind je hier: Gezonde chili con carne van Kokerellen
Eenpanspasta met zongedroogde tomaten
Hoera, weer een pastagerechtje! Ik ben gek op bijna alle pastarecepten, dus deze maakte ik met veel plezier klaar. De nodige ingrediënten zette ik op voorhand klaar. Spinazie in combinatie met zongedroogde tomaatjes stond in het verleden al meermaals garant voor een geslaagde maaltijd, dus ik had er alle vertrouwen in dat dit deze keer ook weer het geval zou zijn.
Het is heel makkelijk klaar te maken, alleen moet je voldoende tijd voorzien voor het garen van de pasta. Mijn spirelli moesten 13 minuten garen om al dente te zijn. Je kan natuurlijk ook voor een pasta kiezen met een kortere gaartijd. In totaal deed ik er 28 minuten en 36 seconden over, maar dit had gerust heel wat korter gekund met een andere pasta. En ik heb de spinazie er op een rustig tempo beetje bij beetje onder gemengd. Terwijl de pasta aan het garen was, had ik wat tijd over om al wat afwas te doen, de tafel te dekken, en een artikel online te lezen. Het resultaat ziet er zo uit:
De pasta was lekker romig door de toegevoegde melk en mozzarella. En dit zonder room te gebruiken! De zongedroogde tomaten geven het geheel een mediterraans tintje. Dit recept kan eigenlijk niet mislukken. Het is zo eenvoudig klaar te maken, en toch mag het resultaat er zeker wezen. Je kunt dit recept dus gerust toevoegen aan je mapje ‘snelle gerechten’. Maar dit recept is ook een aanrader voor mensen die denken niet te kunnen koken, maar toch graag iets lekkers aan hun gasten willen voorschotelen zonder de traiteur te bellen.
Het volledige recept vind je hier: Eenpanspasta met zongedroogde tomaten van Kokerellen
Italiaanse gevulde courgette met krieltjes
Oké, ik moet eigenlijk iets bekennen: de reden waarom ik zo vaak pasta maak is omdat het zo snel klaar is. Je doet het in een pot kokend water, en dat is het zowat. Los daarvan eet ik gewoon ook dolgraag pasta, maar ik kan niet ontkennen dat de snelle bereiding meer dan meegenomen is. Ik ontzie het soms ook om een hoop aardappelen te schillen. Met dit receptje van Kokerellen hoef je daar helemaal niet meer tegenop te zien. Je hebt geen schilwerk, want de krieltjes gaan met de schil de oven in. Krielpatatjes klinken niet alleen schattig, ze zijn ook een zegen voor mensen met een drukke agenda.
Het is belangrijk om je oven op tijd voor te verwarmen. Kom bijvoorbeeld thuis, steek meteen je oven aan, doe dan pas je jas uit en haal alle ingrediënten uit je voorraadkast. Zo is dit gerecht in een mum van tijd klaar. In totaal deed ik er 18 minuten en 32 seconden over. En ja, ik heb de oven iets te laat aangestoken, dus je zou er in principe nog een paar minuten kunnen afdoen. Daarna moet je gerecht nog een kwartier in de oven. In die tijd kun je perfect de tafel dekken, de afwas doen, of wegdromen over een reis naar Italië. Het resultaat ziet er bij mij zo uit:
Ik voel dat ik in herhaling val, maar wat was dit lekker! Kokerellen heeft weer gezorgd voor een heerlijk avondmaal. Bram en ik hebben eigenlijk beiden te veel gegeten, puur omdat we maar bleven krielpatatjes opscheppen. De gevulde courgette was ook precies goed qua gaarheid, en het korstje parmezaanse kaas maakte het geheel af. Smullen!
Het volledige recept vind je hier: Italiaanse gevulde courgette met krieltjes van Kokerellen
Tortillapizza
Het is niet de eerste keer dat ik zelfgemaakte pizza klaarmaak, maar wel de eerste keer dat de bodem een tortilla is. Dit recept combineert het beste van twee werelden: de snelheid van een diepvriespizza, en het huiselijke van een zelfgemaakte pizza. Je kan er ook de overschotjes in kwijt die nog in je koelkast liggen. Ik maakte de rode pizza klaar, met een extra rode paprika die zieltogend in mijn frigo zat weg te kwijnen.
Ook hier kan je best op tijd je oven voorverwarmen. Ik maakte in totaal vier tortillapizza’s en het kostte me in totaal 9 minuten en 42 seconden. Tel daarbij nog tien minuutjes op, want de pizza’s moeten nog gegrild worden in de oven. Zo, nu weet je hoe lang je moet wachten tot je deze zelfgemaakte pizza’s kan verorberen. Zo zien de pizza’s er bij mij uit:
Ik had verwacht dat de bodem nogal slap ging zijn, maar dit was helemaal niet het geval. De pizza was lekker krokant, en hoefde niet onder te doen voor ‘the real deal’. Een culinair hoogstandje is het natuurlijk niet, maar dit kan je moeilijk verwachten van een snel klaargemaakte pizza. Ik maakte een eenvoudige variant, maar je kan de pizza natuurlijk pimpen met de ingrediënten die je zelf wilt. Nu ik de rode pizza geproefd heb, ben ik zeker van plan ook nog eens de witte pizza klaar te maken.
Het volledige recept vind je hier: Tortillapizza van Kokerellen
Samengevat: deze vijf receptjes zijn echte aanraders als je niet lang in de keuken wilt staan, maar toch wilt genieten van een lekkere zelf klaargemaakte maaltijd. Bedankt Ellen voor de inspiratie!
Deze post zal ik zeker bewaren!
Aja want mensen die thuis zijn hebben ook al eens nood aan én snelle én lekkere recepten!
dank en groetjes
Dag Marleen, iedereen kan wel eens een snel en lekker receptje gebruiken hé! Smakelijk alvast. 🙂