25
aug
2017
Afscheid Luchthaven

Afscheid nemen op de luchthaven – “Ik maak het mezelf niet gemakkelijk met alle kleine ritueeltjes”

Terwijl ik dit schrijf zit ik in een coffee bar op de luchthaven van Dublin. Ik heb net Bram uitgezwaaid na een super fijne citytrip. Door de boxen klinkt ‘Feel’ van Robbie Williams. Kwestie van de melancholie niet ondraaglijk te maken. Voor een optimale inleving in dit verhaal heb ik de optie toegevoegd om de muziek te beluisteren die ik nu zelf hoor:

Ik geef het grif toe: daarnet heb ik een traantje moeten wegpinken bij het afscheid. Ik hou helemaal niet van afscheid nemen. En ik maak het mezelf niet makkelijk met alle kleine ritueeltjes. Mekaars hand vasthouden in de bus. Een dikke knuffel voor we de valiezen opsplitsen. Een kus voor we naar de security lopen. Nog een kus als we voor de security staan. Nog een laatste knuffel. Nog een laatste kus. Neen, nu de laatste kus. Neen, nu de allerlaatste kus. Tranen die beginnen te prikken. Oké, nog één knuffel en een kus. Bram gaat weg, en houdt mijn hand nog vast. Zijn hand lost zijn grip, nu raken enkel onze vingertoppen mekaar nog. En nu is hij weg.

Afscheid Luchthaven

Photo by PHUOC LE on Unsplash

Voor een buitenstaander kan dit overdreven sentimenteel overkomen. Wat is het probleem? We zien mekaar toch nog terug? Tja, afscheid nemen is dan ook geen rationeel proces. Maar het ergste moment is vlak voor het afscheid. Daarna kan ik me redelijk snel herpakken, en denk ik aan alle leuke dingen die me te wachten staan. De komende weken ben ik voor mijn werk in het buitenland. Eerst ben ik een week in Ierland voor een congres, en daarna ben ik een week in Finland voor een ander congres. Nu wacht ik mijn collega op die binnen een uur in Dublin zal landen. Er zijn dus genoeg leuke vooruitzichten die de twee weken zonder Bram zullen laten voorbijvliegen.

Maar serieus, waarom draaien ze op luchthavens zulke sentimentele liedjes? We zijn nu enkele nummers verder, en er zijn alleen maar gevoelige trage nummers gepasseerd. Liefdesverdriet, hartstochtelijke liefdesuitingen, afscheidsliederen, een verloren liefde,… Wie stelt de playlist op voor de luchthavens? Misschien is de muziek wel verantwoordelijk voor mijn idee om een blogpost te schrijven over afscheid nemen in een luchthaven.

Moeten jullie soms ook afscheid nemen van een partner of iemand anders waarmee je een goede band hebt? En herkennen jullie dan het eindeloze ritueel voor het afscheid nemen? Of houden jullie het afscheid liever zo kort mogelijk? Laat het zeker weten in een reactie, want ik ben benieuwd naar jullie gewoontes.

Afscheid Luchthaven

Photo by Cerys Lowe on Unsplash

 

You may also like

Raam - afscheid
Nog één keer omkijken
Bloggen
Ben ik gestopt met bloggen?
dertig jaar
Is 30 jaar worden moeilijk?
2020
In 2020 heb ik kruimels van tafel opgeveegd
hoe is mama zijn echt?
1 jaar mama zijn: hoe is het écht?
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?

2 Responses

  1. Ik voel de drang om te reageren 🙂 Ik moet elke zes weken afscheid nemen van mijn man, voor de volle zes weken. Het blijft, zelfs na acht jaar, nog altijd pijnlijk, nu nog meer met onze dochter. Vroeger moest hij telkens zo rond 5u vertrekken, waardoor we ’s avonds afscheid namen, en ’s ochtends nog een slaperig kusje. Nu moet ik vaak zelf naar het werk vertrekken en spenderen we ’s ochtends nog tijd met het gezin, dat maakt het vertrek eigenlijk alleen maar pijnlijker. Het is een beetje zoals een pleister, hoe sneller je het eraf trekt, hoe minder pijnlijk 🙂 Dus té veel tijd aan afscheid nemen is niet aan ons besteed. Een welgemeende liefdevolle knuffel, tien zoentjes en weg is voor ons ideaal 😉

    1. Haydée

      Ik kan me niet voorstellen hoe hard dit telkens weer moet zijn voor jullie. Ik kom het ‘slechts’ af en toe tegen, en hoewel het meestal om een leuke gebeurtenis gaat, vind ik het afscheid telkens weer zwaar vallen. Een goede tip van de pleister! 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.