X

Een handleiding voor het perfecte schrijvershol: 9 essentiële elementen

Afgelopen zomer werkte ik vele uren aan mijn doctoraat. Mijn onderzoek was afgerond, maar ik moest nog veel schrijven. Artikelen schrijven, aan het proefschrift zelf schrijven… Je begrijpt het: mijn zomer bestond vooral uit schrijven. En hoewel je schrijven in principe overal kunt doen, is het toch het leukst als je er een speciale ruimte voor hebt. In mijn huis heb ik een werkkamer, maar die had ik nog niet echt ingericht als schrijfruimte. In het begin van de zomer zag mijn (rommelige) werkkamer er zo uit:

Later besefte ik dat ik eigenlijk een aangename schrijfruimte wou hebben. Een echt schrijvershol dus waarin ik me kon terugtrekken en uren aan een stuk op mijn toetsenbord kon slaan. Dus ik tekende een plan uit met essentiële elementen. Dit plan deel ik vandaag met jullie.

1. Een bureau

Een bureau is natuurlijk een vanzelfsprekendheid. Zorg voor een voldoende groot bureau zodat je zowel je laptop, extra scherm, en veel losse papieren met ideeën kunt herbergen.

2. Een bureaustoel

Als je veel schrijfwerk hebt, zal je veel tijd op je bureaustoel doorbrengen. Wil je geen rug-, schouder- of nekklachten krijgen, dan is een goede en verstelbare bureaustoel essentieel.

3. Een extra scherm

Het bovenvermelde extra scherm is eigenlijk ook een noodzaak. Wie nog niet met een extra scherm werkt, zal dit misschien niet zo aanvoelen. Maar vanaf je het gewoon bent, zul je je afvragen hoe je ooit zonder extra scherm hebt kunnen werken. Als je schrijft moet je geregeld zaken opzoeken (in mijn geval waren dit wetenschappelijke artikelen), of heb je andere programma’s nodig (zoals statistische programma’s). Met een extra scherm kan je gewoon je word-document laten openstaan, je nodige informatie opzoeken, en meteen weer verder werken zonder eerst allerlei vensters te moeten minimaliseren.

4. Een magnetisch whiteboard

Een magnetisch whiteboard is heel handig om schema’s op te tekenen, weer uit te vegen, en opnieuw te tekenen. Ik schrijf hier ook geregeld een motiverende spreuk op, om mezelf op te peppen als ik even rond me kijk. Ook prijzen, leuke kaartjes en toffe foto’s kan je hier aan bevestigen. Een magnetisch bord is heel handig voor zaken die je altijd bij je wilt hebben, maar die geen plaats op je bureau mogen innemen. Mijn whiteboard komt uit de IKEA.

Lees ook: 5 motiverende quotes die je doen doorzetten

5. Goede verlichting

Wat vaak onderschat wordt bij schrijfwerk is het belang van goede verlichting. Ik zorg zelf voor twee soorten verlichting: heldere dagverlichting en sfeervol avondlicht. Op een stralende zomerdag heb je overdag uiteraard geen extra licht nodig, maar ik vind het op een druiligere dag soms te donker om geconcentreerd en goedgehumeurd te werken. Als je ’s avonds werkt is iets zachter licht meer op zijn plaats. Dan kan een bureaulamp ideaal zijn om een gezellige lichtcocon te creëren.

Lees ook: lampen in je werkkamer: van verlichtings- naar decoratief elementen

Je kunt er ook voor kiezen om verlichting aan te schaffen waarbij je de lichtsterkte kunt aanpassen, zoals de Scene Switch lampen van Philips. Overdag kan je gebruik maken van helder licht, terwijl je ’s avonds zachter avondlicht kunt vragen. Op de webwinkel van Lampen24 vind je een zeer ruim aanbod van zowel heldere lampen die je werk overdag ondersteunen, als van meer sfeervolle lampen (zoals bureaulampen) die geschikt zijn om ’s avonds je schrijfwerkzaamheden bij te lichten.

Lees ook: een herfst of winter-dipje? Met de daglichtlamp krijg je geen last van die sombere stemming.

6. Een cateringplaats

Ik heb ontdekt dat een cateringplaats onontbeerlijk is voor de schrijver waarbij alle excuses goed zijn om het schrijven uit te stellen. “Ik ga meteen beginnen schrijven, maar eerst haal ik nog een kop thee.” “Eigenlijk kan ik niet schrijven als ik geen koekje bij mijn thee heb.” “Oei, ik zit vandaag nog niet aan mijn vijf stuks fruit, ik haal even een appel.” “Wie weet heb ik wel magnesiumtekort! Laat ik snel nog een stuk chocolade halen.” Ik heb zelf een roltafel aangeschaft waarop al mijn versnaperingen uitgestald zijn. Zo heb ik geen excuus om niet te beginnen schrijven, en heb ik op moeilijke momenten steeds redding bij de hand. Een stuk chocolade is ideaal tegen een mental breakdown.

Lees ook: dipje op je werk? Dankzij deze snacks zit je altijd vol energie.

Let wel op met wat je op je cateringplaats legt. Als je niet teveel wilt snoepen, leg je cateringplaats dan niet vol met snoep, koeken, en chocolade. Zorg ongeacht je snackvoorkeuren voor voldoende water, want het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.

Mijn drank en versnaperingen plaats ik op deze roltafel. Compact en netjes!

7. Een relaxplaats

Creativiteit laten opborrelen gaat soms beter als je ergens ontspannen je de gedachten de vrije loop laat. Als je plaats hebt in je werkkamer kan het daarom leuk zijn om een zetel, relaxfauteuil, of een bank met kussens te plaatsen. Het kan ook fijn zijn om een andere houding aan te nemen als je een artikel leest, of een boek doorbladert. Schrijven doe ik zelf achter mijn bureau, maar nadenken of iets op papier lezen doe ik liever niet zittend voor mijn computer. Op deze momenten komt een relaxplaats goed van pas.

8. Een archiefkast

Voorzie zeker voldoende plaats om zaken te archiveren, want niets neemt zoveel onnodige plaats in als rondslingerende manuscripten en literatuur. Tijdens het schrijfwerk wil ik gerust tussen de stapels artikelen werken, maar als je iets niet meer gebruikt kan je het beter archiveren zodat je geen onnodige rommel op je bureau hebt liggen, en je bepaalde informatie later makkelijk terug kunt vinden. Ik gebruik zelf een gewoon rek dat ik vul met kaften en opbergers. Zorg ervoor dat je een systeem hanteert waar je zelf vlot mee kan werken. Zijn dit kleurencodes? Of ga je alles alfabetisch plaatsen? Het maakt niet uit, zolang je het systeem zelf handig vindt.

9. Een printer

Zelf probeer ik zo weinig mogelijk af te drukken, maar sommige zaken zijn nu eenmaal duizend keer handiger als je het op papier hebt staan. In eerste instantie denk je bij schrijven niet aan printen, maar als je geen printer tot je beschikking hebt besef je pas hoe handig dit kan zijn. Een volledig ingericht schrijvershol is dan ook niet compleet zonder printer. Bepaal zelf of je een printer nodig hebt met scanner, en of je liever een laserprinter dan wel een printer met inktcartouches hebt.

Conclusie

Wie een ideale schrijfomgeving wilt inrichten, zorgt dat de volgende negen elementen zeker aanwezig zijn:

  1. Een voldoende groot bureau
  2. Een ergonomische bureaustoel
  3. Een extra scherm
  4. Een magnetisch whiteboard
  5. Aangepaste verlichting
  6. Een cateringplaats
  7. Een relaxplaats
  8. Een archiefkast
  9. Een printer

Nadat ik mijn plan ten uitvoer had gebracht, merkte ik dat ik veel liever in mijn bureau werkte, en ook veel efficiënter kon schrijven. Alles wat ik nodig had lag namelijk binnen handbereik.

Wat is voor jou onontbeerlijk in een werkkamer waar je veel moet schrijven? Laat het weten in een reactie!


Bron afbeelding: Pexels

Haydée:
Related Post