X

Wat als we ons werk als ‘dienstbaarheid’ zouden uitspreken?

Een tijdje geleden las ik in een magazine dat het Zuid-Afrikaanse woord voor werk umsebenzi is, wat ‘dienstbaarheid’ betekent. Dit deed me nadenken over hoe we ons werk definiëren.

De betekenis van een woord zegt veel over hoe we naar een activiteit of fenomeen kijken. Een discussie, gesprek, conversatie of woordenwisseling, zijn woorden die allemaal over hetzelfde kunnen gaan, maar beïnvloeden de perceptie van de luisteraar over de toon waarop iets gezegd geweest is. Als we werk als dienstbaarheid omschrijven, zal dit ook invloed hebben op de manier waarop we naar deze activiteit kijken. Wat zou het voor ons betekenen als we ons werk vanaf nu als dienstbaarheid zouden uitspreken?

Jouw werk doet ertoe

Wie zijn werk als dienstbaarheid omschrijft, zal zich waarschijnlijk niet elke morgen afvragen wat het allemaal voor nut heeft. Het doet ons meer stilstaan bij de zinvolheid van ons werk, en hoe wij bijdragen aan een betere of aangenamere samenleving. Akkoord, niemand is onvervangbaar, maar je vormt wel een schakel in werk dat bijdraagt tot een groter geheel. Wie op zoek is naar de zin van zijn werk, en dit in geen enkele ruime omschrijving onder dienstbaarheid kan plaatsen, wordt aangespoord om het werk zelf in vraag te stellen. Als je voor niets of niemand dienstbaar bent, heeft het werk misschien geen nut. Schrijf je elke dag cijfertjes over op een ander blad papier, en heeft dit geen ander nut dan ‘bezigheidstherapie’, dan kan het woord dienstbaarheid je erop wijzen dat je beter iets anders zoekt. Werk definiëren als dienstbaarheid, is ook een morele alarmbel voor onethisch werk. Als je een indoctrinatiecampagne ontwerpt voor een dictatuur, of als je werk erin bestaat om mensen op een oneerlijke manier geld afhandig te maken, zal je grote moeite hebben om je werk als dienstbaarheid uit te spreken. Hoor je de grote alarmbellen al luiden? Je werk probleemloos als dienstbaarheid uitspreken, is dus een teken dat jouw werk er op een positieve manier toe doet.

Uit iedere job valt er trots te halen

Als je jouw job benoemt als dienstbaarheid, dan valt er altijd trots uit te halen. Geen dienstbare job is namelijk onzinnig. Dit doet me denken aan een foto uit Humans of New York, van een schoonmaker van toiletten die zegt: “This is the cleanest bathroom in New York City,” en daarbij fier poseert met zijn poetsdoek. Moesten we vanaf nu spreken over dienstbaarheid, zouden volgens mij meer beroepen het respect krijgen dat ze verdienen.

Werk zorgt voor verbondenheid

Wie zijn werk als dienstbaar ziet voor de samenleving, is onderdeel van een systeem dat de samenleving doet functioneren. Als schakel in dit grotere geheel voel je je verbonden met de wereld rondom je. Je bent niet louter een individu dat wat aanmoddert, maar bent een waardevol deel van de samenleving. Dit wordt ook geïllustreerd door het feit dat veel mensen die werkloos, werkonbekwaam of met pensioen zijn, geplaagd worden door gevoelens van waardeloosheid. Dit is heel erg, en kan een basis vormen voor een depressie. Mensen werk geven waardoor ze zich dienstbaar kunnen voelen is daarom belangrijk. Een zinvolle bezigheid zorgt via dienstbaarheid voor verbondenheid, en illustreert het belang van (betaalde of onbetaalde) arbeid.

Dienstbaarheid staat gelijk aan mens zijn

Het tegenovergestelde van dienstbaarheid ligt ergens in de buurt van egoïsme. Wie dienstbaar is, is niet egoïstisch bezig, al sluit dienstbaarheid niet uit dat je ook zelf beter wordt van de activiteit. Wie een activiteit uitvoert waar anderen ook beter van worden, wordt meer mens in de ruime zin van het woord.

Werk hoort geen verplicht nummertje te zijn

Wie zelf de zin van zijn werk niet ziet en er geen vreugde uit kan halen, kan het moeilijk krijgen om zich dienstbaar te voelen. Het woord dienstbaarheid is op die manier een reflectie over werkvreugde. Het doet je nadenken over de manier waarop jij jezelf dienstbaar kan maken, op een manier waarbij jij je goed voelt.

 

Wat zou er voor jou veranderen als je jouw werk vanaf nu dienstbaarheid zou noemen? Of welk inzicht krijg jij door deze hypothetische hernoeming?

Photo by Javier Calvo on Unsplash

Haydée:
Related Post