Buiten werken
Werk in open lucht lijkt nog steeds voorgesteld te worden als een exclusief mannelijke aangelegenheid. Dit zowel in professioneel als in privé-opzicht. Sectoren als de land- en tuinbouwsector en de bouwsector, zijn typisch sectoren waarbij we automatisch mannelijke medewerkers bij voorstellen. En wat dacht je van meer ‘huiselijke’ activiteiten als gras rijden, de dakgoten uitkuisen, of het terras opnieuw aanleggen? De kans is groot dat je vader die taken vroeger voor zijn rekening nam, en dat je jezelf als vrouw nog steeds niet als meest geschikte persoon voor deze taken ziet. Maar waarom eigenlijk? Het klopt dat mannen gemiddeld gezien beter bestand zijn tegen zwaar fysiek werk (gemiddeld, niet per definitie!), maar een grasmachine voortduwen is niet bepaald een olympische krachtsport voor zwaargewichten.
Ik werd een paar maanden geleden zelf geconfronteerd met de gangbare ideeën over buitenwerk als mannenwerk. Het ging over iets heel banaals als ‘in de tuin werken’. Blijkbaar wordt van een vrouw die houdt van typisch ‘vrouwelijke’ zaken als mode en make-up niet meteen verwacht dat ze ook ijverig in de tuin aan de slag gaat. En ik verwachtte het zelf ook niet. Tot ik door omstandigheden het tegenovergestelde ontdekte.
Mijn groene vingers
We waren eerst van plan om een tuinman aan te nemen (man, hoor je het?). Toen we ons nieuw huis kochten zagen we namelijk dat de tuin al lang geen onderhoud meer had gehad, en het moest eens stevig onder handen genomen worden. Maar omdat ik meer tijd verloor aan het opnieuw inplannen van last-minute gecancelde afspraken dan dat ik tijd won door iemand in dienst te nemen, zei ik gefrustreerd: “laat maar zitten, ik doe het allemaal zelf wel!”
Dit leverde niet alleen hoongelach op bij de tuinman in kwestie, maar ook manlief en de familie bij uitbreiding fronsten hun wenkbrauwen. Ik sta namelijk meer bekend om mijn voorliefde voor designerschoenen dan tuinhandschoenen. “Ga jij grote snoeiwerken uitvoeren en aanplantingen doen?” Ja dus.
Een zijden kimono bleek achteraf niet de meest geschikte outfit om hardnekkige klimop van muren te verwijderen, maar dat kon me niet deren. Ik had namelijk iets ontdekt: ik houd van in de tuin te werken! Sindsdien draai ik mijn hand niet om voor het fijnere of grovere tuinwerk. Ik ben nog steeds een vrouw die houdt van typisch ‘vrouwelijke’ zaken, maar deze ervaring toont aan dat het ene het andere niet hoeft uit te sluiten.
Lees ook: de dag waarop ik spijt had van mijn schoenenkeuze
Interesses cultiveren
Weinig mensen zouden het me nageven als ze me ontmoeten, maar ik houd dus van in de tuin werken. En ik ken dames die graag hun huis verbouwen, met elektriciteit bezig zijn, en meubels maken. Dit zijn allemaal geen klassieke ‘vrouwelijke’ activiteiten, maar het is belangrijk dat alle interesses de mogelijkheid krijgen om gecultiveerd te worden.
We moeten dus af van het idee dat buitenwerk bij uitstek een mannelijke activiteit is. Niet alleen om minder sterk vast te houden aan gendergebonden ideeën over huis-tuin en keukentaakjes, maar ook om al het talent op de arbeidsmarkt beter tot hun recht te laten komen. Ook al hebben vrouwen gemiddeld gezien meer interesse in beroepen in relatie tot mensen, en mannen in beroepen in relatie tot dingen, dit betekent niet dat vrouwen daarom allemaal maar in zogenaamd ‘zachte’ sectoren en mannen in ‘harde’ sectoren terecht moeten komen. We moeten mensen geen interesses opdringen waar ze zelf niet om vragen, maar we moeten wel iedereen de kans geven om persoonlijke of beroepsmatige interesses te cultiveren ongeacht traditionele genderverdelingen.
Voldoende ondersteuning
Om vrouwen ook de kans te geven om buitenwerk of werk in de ‘harde’ sector uit te voeren moet er voldoende ondersteuning zijn. Enerzijds is er een mentaliteitswijziging nodig. Meisjes die zich vuilmaken bij het buitenspelen, of die een werkbank van Sinterklaas willen in plaats van een keukentje zouden niet op andere gedachten gebracht moeten worden. Ook leermaterialen in de scholen zouden moeten aangepast worden om zowel meisjes als jongens te betrekken in thema’s rond techniek en engineering. Dit zowel door de selectie van de opdrachten, als door vrouwelijke en mannelijke rolmodellen te introduceren. En bij de studie- of beroepskeuze zou er extra aandacht moeten zijn voor richtingen die buiten de klassieke genderpaden liggen. Zo kan de interesse en het aanwezige talent gestimuleerd worden, zonder jongeren in een bepaalde richting te dwingen.
Lees ook: wat ligt er in mijn schoentje? Genderstereotypen in speelgoed
Anderzijds moeten vrouwen ook praktisch ondersteund worden voor werk in de buitenlucht. (Neen, gereedschap in het roze uitbrengen is niet wat ik bedoel, dat brengt weinig zoden aan de dijk.). Materiaal kan echter wel aangepast worden zodat vrouwen die doorgaans kleiner en meer fijngebouwd zijn dan mannen de werktuigen even makkelijk kunnen hanteren. Speciale beschermende en isolerende kledij voor dames, is ook een noodzaak. Je kan niet verwachten dat vrouwen met veel plezier buiten in minder evidente omstandigheden werken als ze niet over hetzelfde comfort beschikken als mannen. Engelbert strauss heeft een aangepaste collectie van isolerende kledij met veel bewegingsvrijheid die speciaal voor vrouwen ontworpen is. Vrouwen zijn dan wel even getalenteerd en geschikt voor buitenwerk als mannen, een vrouwenlichaam is uiteraard nog steeds anders. Ook voor veiligheidsschoenen kijk je best bij gespecialiseerde verdelers die ook damesmodellen aanbieden. Wel zo fijn als je als vrouw (met een doorgaans kleinere schoenmaat) ook op een veilige en enigszins stijlvolle manier je werk kan uitvoeren.
Lees ook: stijlvol op het werk met veiligheidsschoenen: veiligheidsschoenen voor vrouwen
Conclusie
Kortom, we moeten vrouwen aanmoedigen om werk in de buitenlucht uit te voeren als ze dit zelf graag willen. Natuurlijke interesses moeten bij iedereen gecultiveerd worden, en we moeten komaf maken met niet helpende vooroordelen. En persoonlijk raad ik aan om geen zijden kimono te dragen bij de iets grovere werken, maar gebruik te maken van aangepaste werkkledij voor dames.
Bron afbeelding: Pixabay