Als het openbaar vervoer staakt, zorgt dit gegarandeerd voor veel frustratie bij pendelaars. Vooral als je ergens absoluut moet zijn, gaat dit gepaard met een hoop mobiliteitsmiserie. Er bestaan een aantal alternatieven voor het nemen van de trein. Je kan bijvoorbeeld de auto nemen, maar dit is niet alleen extra vervuilend en kostelijk, op een stakingsdag heb je ook garantie op lange files op de wegen. Sommige werknemers nemen die dag uit noodzaak vakantie, maar niemand offert met plezier kostbare vakantiedagen op aan een treinstaking.
De beste oplossing is om die dag thuis te werken. Ik ben me ervan bewust dat dit bij heel wat functies niet mogelijk is. Maar bij veel functies is dit een prima oplossing, en ook werkgevers ondersteunen dit meer en meer. Zelfs bij instellingen waar thuiswerk nog niet volledig ingeburgerd is, wordt er voor een stakingsdag wel eens een uitzondering gemaakt.
Als je een dag niet op kantoor werkt, zijn er ook voldoende mogelijkheden om er een fijne werkdag van te maken. Hier zijn vier ideeën.
1. Maak je thuiswerkplaats extra gezellig
Thuiswerken is de meest voor de hand liggende keuze. Of je nu doorgaans in een aparte bureauruimte werkt, of je jezelf in de woonkamer installeert: het is steeds een goed idee om je thuiswerkplaats extra aantrekkelijk te maken op een noodgedwongen thuiswerkdag. Zorg dat je voldoende licht hebt, plaats een kamerplant in de buurt, en voorzie zeker voldoende water. Voor de kamerplant. Nee serieus, voldoende drinken is heel belangrijk, en als je je collega’s niet om water ziet gaan, word je daar minder snel aan herinnerd. Verder kan je ook een leuk muziekje opzetten zonder anderen te storen (als je dat tenminste zelf wilt), en je kan zonder gêne je voeten in je lievelingspantoffels schuiven.
2. Ga werken in een coffeebar
Een klassieker, maar heel leuk als je in een stedelijke omgeving woont: ga werken in een coffeebar. Er is vaak uitstekende wifi, je hebt lekkere koffie, en als het goed is ook voldoende stopcontacten in de buurt. Er is wel wat geroezemoes, maar dit is net één van de leuke dingen van een coffeebar. Er is bedrijvigheid en achtergrondgeluid zonder dat dit interfereert met je werk. Voor zaken waar absolute stilte voor vereist is, kan je natuurlijk beter een andere plaats zoeken. De meest goedkope oplossing is dit niet, maar het zeker wel een hele leuke.
3. Spreek af om te werken bij één van je collega’s thuis
Als je één of meerdere collega’s hebt die bij jou in de buurt wonen, kan het leuk zijn om af te spreken bij die collega thuis. Gisterenmorgen kwam er bijvoorbeeld een collega een presentatie voorbereiden bij mij thuis, en in de namiddag gingen we werken in de mooie woonkamer van een andere collega die in de buurt woont. Een lekkere kop thee, wat koekjes, en fijn gezelschap: meer heb je niet nodig om er een fijne werkdag van te maken. Het is heel leuk om eens te zien waar en hoe je collega’s wonen, en wie weet leer je weer wat bij over je collega’s. Een andere omgeving kan ook de productiviteit boosten. Maar thuiswerken bij een collega is vooral erg gezellig.
4. De bibliotheek is een ideale rustige werkplaats
Wil je niet thuiswerken, maar wil je toch een rustige werkplaats zonder al te veel geroezemoes? Dan is de bibliotheek de ideale oplossing. Vaak heb je er stille werkplaatsen, en je kunt er heel lang zitten zonder vreemd aangekeken te worden. Werd de koffie je te duur, of hebben je collega’s je het huis uitgejaagd? Dan ben je in de bibliotheek nog steeds welkom. Ik garandeer dit evenwel alleen binnen de openingsuren. Ik vind een bibliotheek ook een zeer inspirerende omgeving om te werken. Al die boeken met hun fluisterende beloftes, uitroepen, en verhalen… Bij gebrek aan inspiratie hoef je alleen maar een paar titels lezen, en de ideeën dringen zich bijna aan je op. Je zult er ook anderen zien werken, of studenten zien studeren. Je bent misschien wel een individu, maar nooit alleen.
Wat vind jij de meest prettige oplossing voor een treinstaking? Heb jij de mogelijkheid om van thuis uit te werken, of moet je toch de baan op? Laat het zeker weten in een reactie!
Photo by Stefan Kunze on Unsplash