Een ontslag moeten verwerken is niet makkelijk. Je bent ontslagen, wat nu? Het is alsof je een deeltje van jezelf bent verloren, want mensen identificeren zich een stuk met hun werk. En het brengt natuurlijk heel wat kopzorgen met zich mee.
Naast de praktische zorgen en mogelijke financiële consequenties van een ontslag, kan een ontslag ook heel pijnlijk zijn om een andere reden. Een ontslag kan namelijk heel persoonlijk voelen, als een afwijzing van jou in zijn geheel. Als mensen niet warm liepen voor je ideeën, je een grote fout hebt gemaakt, of er geen ‘klik’ was met het bedrijf, voel je het vaak aan als een falen, zelfs als het probleem niet volledig bij jou lag. En zelfs als je ontslagen bent omwille van herstructureringen in het bedrijf, en je gewoon de laatste was die erbij gekomen was (en dus de eerste bent om te gaan), kan een ontslag zwaar op de maag liggen. Een ontslag verteren doe je dus niet eventjes snel tijdens het drogen van je nagellak alvorens je aan een nieuwe motivatiebrief begint.
Iedereen die ontslagen is (om welke reden dan ook) kan dus zeker een oppeppertje gebruiken! Daarom geef ik je in deze blogpost graag wat mentale opkikkers mee.
Mentale opkikkers bij ontslag
Je bent de enige niet
Eén van de meest geruststellende gedachtes is dat je gewoon één van de vele mensen bent die ooit in zijn leven een ontslag te verwerken krijgt. Het is een onaangename gebeurtenis die bij heel wat mensen ooit (of meerdere keren) deel uitmaakt van het leven. Het is rot. Heel rot. Maar gelukkig ben je de enige niet. Op het moment dat jij dit ontslag te verwerken krijgt, zijn er verschillende mensen die exact in dezelfde positie zitten. En als je nu denkt “ja hoera, nog meer zielepoten, nu voel ik me echt beter,” bedenk dan eens dat heel wat succesvolle mensen je zijn voorgegaan. Je bent dus in goed gezelschap! Ik geef hieronder enkele voorbeelden.
Lees ook: met deze gedachte maak je je leven onnodig zwaar en moeilijk
Deze beroemde succesvolle mensen werden ooit ontslagen:
-
- Walt Disney: in 1919 werd Walt Disney ontslagen bij Kansas City Star (een Amerikaans dagblad) omdat hij te weinig fantasie en geen goede ideeën zou hebben.
- Anna Wintour: de grande dame van het modemagazine Vogue , werd ontslagen bij Harper’s Bazaar als junior fashion editor na er negen maanden gewerkt te hebben. De reden? Ze vonden haar shoots vaak op het randje. Wintour zegt nu vaak dat haar ontslag een goede leerschool was, en dat ze het iedereen aanraadt.
- Oprah Winfrey: Oprah werd ontslagen bij Baltimore WJZ-TV omwille van haar emotionele betrokkenheid bij de verhalen.
- J.K. Rowling: J.K. Rowling maakte geen goede indruk op haar werk als secretaris bij Amnesty International, omdat ze vaak zat te dagdromen over haar eigen verhaalideeën en conceptjes op haar computer maakte.
- Madonna: Madonna werd op haar eerste werkdag bij Dunkin’ Donuts al ontslagen omdat ze per ongeluk donutvulling had uitgespoten over een klant.
- Thomas Edison: Edison voerde stiekem experimentjes uit in zijn kantoor van Western Union, tot hij op een nacht in 1867 zuur morste, dat zich een gat brandde door de volle vloer. Zijn ongelukje werd uiteraard ontdekt, en hij mocht zijn spullen pakken. Daarop besloot hij zelfstandig uitvinder te worden.
Sommige van deze ontslagen zijn onbegrijpelijk, andere zijn iets meer terecht. Maar ze hebben allemaal gemeen dat de ontslagervaring bij geen van deze mensen tot een neergang van hun professioneel leven heeft geleid. In tegendeel, daarna werden ze succesvoller dan ooit. Sommigen kregen eindelijk de appreciatie die ze verdienden, anderen realiseerden zich dat hun roeping elders lag. Waarom zou dit niet voor jou weggelegd zijn?
Soms is het een compliment
Een ontslag is niet altijd een opsteker voor je zelfwaardering (meestal in tegendeel), maar soms is het een tegenslag die verpakt zit in een compliment. Zo ken ik iemand die na enkele maanden ontslagen werd in een bedrijf waar er afvloeiingen moesten plaatsvinden. Die persoon was erg geschrokken, want aan talent en inzet was er geen gebrek. Wat bleek: ze hadden voor die persoon gekozen omdat ze ervan overtuigd waren dat die op korte termijn een veel beter aanbod zou krijgen met dat talent, en dat ze die sowieso niet in huis zouden kunnen houden. Leuk? Allerminst. Maar dit toont aan dat je niet altijd ontslagen wordt omdat mensen aan je capaciteiten twijfelen.
Zie het als een mismatch, niet als een persoonlijk falen
Als je een paar schoenen past en ze knellen, zeg je dan dat je voeten te groot zijn? Of zijn de schoenen te klein? Als je ontslaan wordt omwille van je werkwijze, tegenvallende resultaten, of omdat je ‘niet in het team’ past, dan is het verleidelijk om te denken dat jij het probleem bent. Maar dit is de waarheid geweld aan doen. Tenzij je echt een onuitstaanbare incompetente werknemer bent (maar hoeveel van zulke mensen ken je echt? Ik ben er nog nooit één tegengekomen), is het vaak zo dat jouw sterktes niet goed tot hun recht kwamen op die werkplaats. En je zwakke punten werden misschien uitvergroot. Jij als persoon bent dus niet gefaald, jouw potentieel kon in die omgeving niet goed tot zijn recht komen. Was Anna Wintour een fashion editor die de controle over zichzelf verloren was? Duidelijk niet. Haar omgeving was gewoon nog niet klaar voor haar ideeën.
En zelfs al heb je een fout gemaakt, en vind je het ontslag wel terecht: dan nog is het een soort van mismatch. Ten eerste kan een omgeving waarin je die fout niet mag maken zonder er zwaar op afgestraft te worden niet geschikt zijn voor jou. En ten tweede is het ook mogelijk dat je die fout maakte omdat je niet gelukkig bent in die omgeving. Of dacht je dat J.K. Rowling haar werktijd aan andere zaken besteedde omdat ze zich helemaal in haar element voelde als kantoormedewerkster?
Lees ook: zo vergroot jij je eigen fouten uit
Er zijn altijd mensen die je kunnen helpen
Ook al voel je je misschien in de steek gelaten op dit moment, weet dat er altijd mensen klaarstaan om je te helpen. Je kan vast wel rekenen op een luisterend oor bij familie of vrienden. Schaam je niet, want heel veel mensen hebben al in jouw situatie gezeten, en de kans is groot dat je op herkenning stuit, en je gesteund voelt.
Naast emotionele steun, kan je ook altijd bij verschillende instanties terecht voor praktische hulp. Je hoeft je ontslag niet alleen af te handelen! Op de website van de VDAB vind je bijvoorbeeld informatie over hoe je een werkloosheidsuitkering aanvraagt.
Maar ook als je een juridische vraag hebt kun je vaak gratis advies krijgen. Voor vragen als “Wat moet ik doen als er een ontslag dreigt?” “Wat als ik op staande voet ontslaan wordt?” “Hoe kan ik een uitzetting voorkomen ten gevolge van financiële problemen?” kan je op verschillende plaatsen terecht.
Het is belangrijk om te beseffen dat je gratis geholpen kan worden bij juridische problemen omtrent ontslag. Soms is het noodzakelijk om snel te handelen, zoals bij ontslag op staande voet. Als dit onterecht is moet je dit namelijk steeds aanvechten! Zo behoud je je kans op het krijgen van een uitkering. Het initiatief ligt daarbij dus bij de ontslagen werknemer. Teken in elk geval niks zonder eerst juridisch advies in te winnen. Sommige werkgevers proberen je iets te laten ondertekenen waardoor jij zogenaamd het ontslag aanvaardt. Dit alles kan nogal overweldigend zijn, en het is stresserend als je niet weet hoe je het moet aanpakken. Gelukkig moet je dit niet alleen doen. Er zijn steeds instanties die je hierin kunnen ondersteunen. En dit kan heel laagdrempelig: online vind je bij ‘Sociaal Verhaal’ gratis hulp bij aanvechten van ontslag op staande voet.
Bedenk dus dat er zelfs in de meest stresserende situaties hulp ter beschikking is. Of het nu een luisterend oor van je beste vriend is, of goed juridisch advies: een ontslag verwerken doe je niet alleen.
Wachtte je op een teken? Dit is het teken!
Zit je al een tijdje niet zo goed in je vel? Of ben je jezelf al een tijdje aan het afvragen of je wel gelukkig bent met de keuzes die je gemaakt hebt? Dan kan dit ontslag net zijn wat je nodig hebt… Misschien is het wel tijd om het stuur radicaal om te gooien. Je kan loopbaancoaching volgen, een nieuwe cursus of studie volgen, eindelijk die reis maken waar je nooit de tijd voor vond,…
Lees ook: mijn ervaring met loopbaanbegeleiding
Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar soms kan een ontslag je dat zetje geven om te doen wat je eigenlijk al lang wilde doen. En zelfs als je geen zotte acties gepland hebt, is het nog altijd zinvol om deze tijd te gebruiken om te reflecteren waar je verder naar toe wilt. Dit is je kans!
Een ontslag meemaken is nooit leuk. Ik hoop dat deze opkikkers je van dienst kunnen zijn als je nu even in de put zit. Weet dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel!
Bron afbeeldingen: Pexels