CO2-compensatie voor een vliegtuigreis. Hoe werkt dat?
Eén van mijn favoriete activiteiten is reizen. Ik vind het fantastisch om op nieuwe plaatsen te komen, nieuwe culturen en gewoonten te ontdekken, en op deze manier mijn leven te verrijken. Reizen is één van de mooiste manieren om je horizon te verruimen. Weten wat er buiten je eigen stad, land of zelfs werelddeel leeft, geeft meer perspectief aan je eigen leven. Zowel recreatieve reizen als zakenreizen voegen een extra dimensie toe aan je wereldbeeld. Je hoort het, ik kan het iedereen aanraden!
Lees ook: een weekje weg van de wereld
Maar er zijn wel een aantal nadelen aan verbonden. Ten eerste kost het geld, en is reizen daarom niet voor iedereen (in dezelfde mate) mogelijk. Jammer, want iedereen zou de kans moeten krijgen om deze verrijking te kunnen ervaren. Ten tweede is het belastend voor het milieu. Als je het vliegtuig neemt stoot je ongelofelijk veel CO2 uit. Dit is voor mij de grootste domper op de feestvreugde. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik in het verleden al serieuze gewetenswroeging heb gehad omdat ik een verre reis had gepland. Maar als je naar een ander werelddeel wilt reizen, is het vliegtuig zowat de enige optie.
Lees ook: 4 onmisbare items voor een succesvolle zakenreis
Toen ik met collega’s over die kwestie praatte, kreeg ik het advies om me eens te informeren over de mogelijkheid om CO2-neutraal te reizen. Er bestaan blijkbaar websites waarop je de uitgestoten CO2 kunt compenseren door te investeren in groene projecten of de aanplanting van bossen. Dit was bijna te mooi om waar te zijn! Ik was meteen gewonnen voor dit idee, en besloot mijn volgende vliegtuigreis CO2-neutraal te maken.
CO2 compenseren vliegtuig
Een tijdje geleden was ik samen met Bram aan het mijmeren over onze volgende vakantie. Ik wou heel graag nog eens New York bezoeken omdat het vorige blitzbezoek een diepe indruk op me had nagelaten. We besloten om deze keer meer tijd uit te trekken om de stad verder te ontdekken, en Bram wilde er graag nog een tweede citytrip aan koppelen. Hij koos Sin City. New York & Vegas baby! Ik zag het al helemaal zitten! We boekten de reis, en toen onze vluchten vaststonden, bekeek ik de mogelijkheid om de CO2 voor ons beiden te compenseren.
Ik kwam op de website van GreenSeat uit. Enthousiast vulde ik onze verschillende vluchten in. Het verdict? 3,4 ton CO2. Slik. Ik was blij dat ik de kans kreeg om het te compenseren. Verrassend genoeg kostte het compenseren voor alle verplaatsingen via vliegtuig voor ons beiden slechts €33,73 euro! Ik neem je eventjes mee in de stappen die ik heb ondernomen om de CO2-uitstoot van onze vliegtuigreis te compenseren:
Stappen compenseren CO2
Je start met het invullen van je reisgegevens. Je voert al je vluchten in, ook tussenlandingen! Wij vliegen van Brussel naar New York, en reizen daarna door naar Las Vegas. Zoals je ziet maken we een tussenlanding in Washington. Ook de terugreis verloopt op dezelfde manier. Je kan meteen voor meerdere personen je CO2-uitstoot compenseren. Wij reizen met twee personen in ‘Economy class’. Voor eenvoudige verplaatsingen kan je meteen op ‘retour’ klikken, maar omdat wij in meerdere stappen reizen, heb ik alle verplaatsingen apart ingevuld. In het groene kader staan de ingevulde gegevens. Vervolgens klik je door via ‘betalen’.
Bij de volgende stap vul je de persoonlijke gegevens in.
Daarna gaat het effectieve betalingsproces van start.
Als het bedrag betaald is, krijg je een bevestigingsmail.
In de mail vind je een samenvatting van je gecompenseerde CO2, alsook een certificaat.
Hoe werkt GreenSeat?
Zoals je ziet is het compenseren van je CO2-uitstoot zeer eenvoudig en helemaal niet duur. Maar hoe gaat die CO2-compensatie precies in zijn werk? Greenseat heeft dit filmpje op youtube geplaatst.
De website berekent aan de hand van je ingevulde gegevens de uitgestoten CO2. Je krijgt de kans om dit te compenseren via een financiële transactie. Met dit geld worden verschillende klimaatvriendelijke projecten ondersteund. Concreet krijgen huishoudens in Oeganda toegang tot een efficiënte houtoven, huishoudens in Cambodja tot biogas, en wordt er geïnvesteerd in windmolens in India. Je investeert dus niet alleen in milieuvriendelijke energiebronnen, maar verbetert ook de levensomstandigheden van mensen in Oeganda, Combodja en India. Greenseat zegt hierover het volgende:
“Duurzame energieprojecten zorgen voor een structurele verandering weg van fossiele brandstoffen en voorkomen ontbossing. Dankzij de plaatsing van biovergisters in Cambodja, houtskoolovens in Oeganda en windmolens in India krijgen lokale huishoudens toegang tot duurzame energie en hoeven zij niet langer te koken op hout. Koken met hout is duur, ongezond, tijdrovend en slecht voor het milieu. Door deze huishoudens een eenvoudig alternatief te bieden, hoeven geen bomen meer gekapt te worden, komen minder schadelijke stoffen vrij en verbeteren bovendien hun leefomstandigheden.”
De projecten van GreenSeat worden gecontroleerd door onafhankelijke bureaus, zodat je zeker bent dat je CO2 ook effectief gecompenseerd wordt.
Ikzelf vond het heel aangenaam om op deze manier mijn reis te plannen. Ik kan naar de reis uitkijken, en weet dat de schade die ik hiermee toebreng aan het milieu beperkt blijft. Sommige reisorganisaties bieden zelf de mogelijkheid om aan CO2-compensatie te doen door deze optie aan te vinken. Maar zelfs als jouw reisorganisatie nog niet met CO2-compensatie werkt is het zeer eenvoudig om dit snel eventjes zelf op de website van Greenseat te doen. Je merkt het, ik ben zeer enthousiast over dit initiatief! Sinds ik zelf boekte, kreeg ik al verschillende reacties van andere mensen die hun volgende reis ook CO-neutraal maakten. En ze waren hier allemaal even positief over! Voor jullie gemak plaats ik nog eventjes de pro’s en de contra’s naast elkaar:
Pro’s compenseren CO2-uitstoot
• Je vermindert de impact op het milieu. Je ecologische voetafdruk verkleint als je beslist om de uitgestoten CO2 te compenseren.
• Je verbetert de leefomstandigheden van anderen. Er wordt geïnvesteerd in maatschappelijk zinvolle projecten. Zo kunnen anderen ook genieten van jouw compensatie.
• Het is goedkoop. Reken het maar eens uit voor je eigen vliegtuigreis! Je zal verrast zijn door het lage verschuldigde bedrag.
• Het is makkelijk. Wie online kan betalen, kan CO2-uitstoot compenseren. Zo simpel is het.
Contra’s compenseren CO2-uitstoot
• Het kost geld. Maar als je een vliegtuigreis kan betalen, komt het niet op een paar briefjes van 10 euro extra, niet? Het bedrag dat je uitgeeft aan compensatie van je CO2-uitstoot is slechts een peulenschil als je het in perspectief brengt van het kostenplaatje van je volledige reis.
• Je maakt je reis niet volledig neutraal. Het meest milieuvriendelijk is natuurlijk om niet op reis te gaan, of je steeds te voet of met de fiets te verplaatsen. Er worden ook nog andere broeikasgassen uitgestoten tijdens je vlucht, maar CO2 speelt wel de hoofdrol bij de klimaatopwarming.
Eindconclusie: als je met het vliegtuig op reis gaat, doe je een goede zaak door je CO2 te compenseren.
CO2 compensatie vliegreizen zit in de lift
Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden nu de optie aan om de uitgestoten CO2 te compenseren. Op de website van Brussels Airlines las ik bijvoorbeeld dat zij de klanten ook aanbieden om de reis de ze bij hen boeken te compenseren. Mijn voorspelling is dat de prijs voor CO2-compensatie uiteindelijk standaard bij het vliegticket zal gerekend worden. Maar tot het zo ver is kan je uiteraard zelf al stappen ondernemen.
Compenseer jij al je CO2-uitstoot als je een vliegreis geboekt hebt?
Disclaimer: dit artikel is geen commerciële samenwerking met bovenstaande organisatie.