X

Wat moet je doen als je je doctoraat zo beu bent als koude pap?

Of je het nu wilt of niet: op een bepaald moment zal je je doctoraat zo beu zijn als koude pap. Elk beroep kan wel eens gaan tegensteken, of mindere kanten hebben. Maar een doctoraat vergt zodanig veel discipline en energie, dat je het op een bepaald moment volledig gehad kan hebben. Je bent uitgeput, moe-geanalyseerd, en je gaat zelfs de meerwaarde van je onderzoek (en je eigen bestaan in het verlengde daarvan) in twijfel trekken. Dat heeft niks met je motivatie of doorzettingsvermogen te maken. Integendeel, veelal ben je zodanig gemotiveerd dat je doorzet waar veel anderen er al lang het bijltje bij neergegooid zouden hebben. Neen, het koude pap-syndroom is eigen aan een onderwerp waar je je lange tijd in verdiept hebt, en waar je onnoemelijk veel energie in gestoken hebt.

Lees ook: 10 dingen die elke doctoraatsstudent herkent in de zomermaanden

Het hoort er gewoon bij! Het is eigenlijk een teken dat je zeer goed bezig bent, je het onderwerp volledig hebt eigen gemaakt, en de eindmeet bijna in zicht is. Want op dit punt komen er geen verrassende nieuwe inzichten meer. Zolang je je eigen nieuwsgierigheid kan blijven voeden, ben je een onderwerp niet snel beu. Maar als je al het analysewerk hebt gedaan, en weken, wat zeg ik: maanden, hebt gespendeerd aan het rapporteren van je bevindingen, is het puur op karakter doorzetten. Het is schrijven, herwerken, schrijven en weer herwerken van alles wat je weet. Je hebt hier zo lang aan gewerkt, en je wilt dit tot een goed einde brengen.

Alleen ben je het dus zo beu als koude pap.

Maar goed, de wilskracht is er, en dat is het belangrijkste. Wat jij nodig hebt zijn een paar trucs die je zullen helpen om nog die laatste krachtinspanning te leveren.

Creëer de goede gemoedstoestand

  1. Kleed je aan

Hoe verleidelijk het ook is om heel de dag in je pyjama achter je laptop te kruipen, weersta aan de verleiding en kleed je aan. Dat mogen best comfortabele kleren zijn (bij voorkeur zelfs), zolang ze maar zorgen dat je blij wordt als je in de spiegel kijkt. Je kleren zullen het verschil niet maken bij het afwerken van je doctoraat, maar als je kampt met motivatieproblemen en vermoeidheid, helpt het niet als je iets draagt waarin je nog niet dood gevonden zou willen worden. Geef jezelf dus een mentale opkikker door je aan te kleden met mooie kleren waarin je je goed voelt.

  1. Draag rode lippenstift

Stift je lippen rood, en doe alsof je een super zelfverzekerde competente vrouw bent. Surprise: dat was je al! Maar nu zie je het ook. Net zoals de mooie kleren, kan dit een mentale opkikker geven. Dit is een truc die ik vaak toepas als ik thuis aan het werk ben. Heb ik even een motivatiedipje, dan zoek ik naar de kleur Ruby Woo van MAC in mijn stash, en dan transformeer ik mezelf tot daadkrachtige en energieke vrouw. Echt waar, als het op motivatie en zelfvertrouwen aankomt, dan is de illusie creëren zo’n krachtige tool!

  1. Draag feestelijke schoenen

Als ik een extra mentaal duwtje nodig heb, dan kies ik feestelijke schoenen uit mijn persoonlijke schoenencollectie. Momenteel draag ik de schoenen die ik wil aandoen op mijn doctoraatsverdediging. Ik word er meteen vrolijk van, ik word herinnerd aan een feestelijk moment dat in de toekomst ligt dat gerelateerd is aan de huidige inspanning, en ik loop meteen mijn schoenen in. Drie vliegen in één klap! Doe je trouwschoenen aan, loop mooie nieuwe schoenen in, draag dat ene paar dat je wilt aandoen voor die speciale gelegenheid,… Het maakt niet uit, zolang je jezelf er maar mooi en gelukkig in voelt. Probeer het uit, je zal zien dat het werkt.

Zelfzorg

  1. Slaap

Eén van de grootste oorzaken van je motivatiedipje is vermoeidheid. Kijk eens terug naar alle tijd die je de afgelopen maanden hebt gespendeerd aan je doctoraat. Gewone werkweken kan je dit niet bepaald noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je energiereserves wat uitgeput zijn. Als dit enkel in de eindspurt van je doctoraat is, hoeft dit geen ramp te zijn. Let wel op dat je niet systematisch over je grenzen gaat, want dan ligt een burn-out op de loer.

Lees ook: 6 dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand met een burn-out.

Ik weet dat je in de eindspurt van je doctoraat geen lange vakantie kunt inlassen om jezelf te herbronnen, of de werkdruk dramatisch kunt doen dalen. Wat je wel kunt doen op korte termijn, is zorgen voor voldoende slaap. Nachtjes doorwerken, zeer lange werkdagen maken, weekends overslaan,… ze zijn funest voor je recuperatietijd. Gun jezelf dus die slaap! Zeg aan je partner dat je eens lang wilt slapen, zorg dat de kinderen je niet kunnen wakker maken, steek oordopjes in,… Doe er alles aan om eens een heerlijke nachtrust te ervaren, en uit te slapen. Nadien zal je zo verfrist zijn, dat je motivatie meteen weer verbeterd is. Soms denk ik dat ik geen tijd te verliezen heb, en dat een korte nacht daarom noodzakelijk is. Maar eigenlijk verlies je er meer tijd mee dan dat je tijd wint. Als je goed geslapen bent, kun je je tijd de volgende dag veel productiever invullen. En dan pak je met hernieuwde energie je taken aan.

  1. Beweeg

Als je de hele dag achter je computer zit, dan voel je je na een tijdje gewoon suf worden. Zet je lichaam dan in beweging. Dat hoeft geen intensieve sportsessie te zijn. Een wandeling, of eventjes in de tuin werken kan ook al wonderen doen. Geef je hersenen en spieren zuurstof, en voed daarmee je weerbaarheid. Als je het werk eventjes loslaat en je lichaam beweging gunt, zie je de zaken weer veel frisser, en kan je met hernieuwde motivatie aan de slag.

  1. Lees een boek

Eén van de redenen waarom je het doctoraat beu wordt in de eindfase, is omdat je aan niks anders meer denkt. Ik denk eraan als ik aan het werk ben (wereldschokkend, ik weet het), ik denk eraan tijdens het eten, ik denk eraan onder de douche, ik denk eraan voor ik in slaap val, en ik droom er zelfs over. Dat doet een mens natuurlijk niet bewust. Je hersenen zijn voortdurend informatie aan het verwerken. Het is daarom goed om je hersenen ook eens wat andere input te geven. De beste manier is om een boek te lezen. Je geeft je hersenen zo als het ware een extra werkelijkheid waarover het kan nadenken. Het best kun je voor fictie kiezen. Je hoofd heeft nu echt geen nood aan extra cognitief belastende informatie. Chicklits, bloedstollende thrillers, historische romans,… Alles kan! Mijn favoriete boeken om eventjes de pauzeknop in mijn hoofd in te drukken, zijn de boeken van Sophie Kinsella. Shopaholic iemand?

Laat je oppeppen

  1. Luister naar oppeppende muziek

Als je aan het werk bent, kan de muziekkeuze veel uitmaken. Kies voor een goede playlist die je helemaal oppept en motiveert. Neen, het hoeven geen artistieke hoogstandjes te zijn om je volledig te doen gaan. Niemand zal je beoordelen op je muziekkeuze tijdens het schrijven van je doctoraat. Kies dus gerust voor die nineties playlist, en geef er een lap op!

  1. Praat met collega’s

Als je het eventjes niet meer ziet zitten, kan het helpen om eens met collega’s over die gevoelens te praten. Mensen die hetzelfde doormaken snappen heel goed hoe je je voelt. Het zijn ook die mensen die je weer kunnen motiveren. “Aan alles komt een eind! Het maakt deel uit van het ritueel! Jij kunt dit! Die persoon heeft dezelfde issues meegemaakt als jou!” Topsporters hebben supporters, jij verdient ze ook!

Lees ook: je weet pas wat doctoreren is als je het zelf meemaakt | Waarom je hart luchten bij collega’s fijn is.

  1. Visualiseer je einddoel

Soms kun je je afvragen waarom je het doet. “Is het dit allemaal eigenlijk waard? Je hebt al zo lang afgezien, is het niet genoeg geweest?” Als je zo dicht bij je einddoel bent, mag je gewoon niet opgeven, dat weet je zelf ook. En je wilt ook niet opgeven, maar het is gewoon zo zwaar. Probeer op dat moment eens je einddoel voor de geest te halen. Je bent vast al eens op een doctoraatsverdediging geweest van een collega. Plaats jezelf in de situatie van die persoon. Stel je nu eens het moment voor waarop je de doctorstitel krijgt. Dit is misschien niet je hoofdmotivatie, maar als je zo hard loopt aan te hikken tegen dat laatste werk, kan dat de doorslag geven om toch nog die laatste krachtinspanning te leveren. Komaan, je bent bijna doctor!

 

Lees ook: zo overleef je een nachtje doorwerken

Ben jij op dit moment aan het werk aan een doctoraat? Of heb je je proefschrift al afgewerkt? Herken jij jezelf in deze tekst? En wat heb jij dan gedaan om jezelf te motiveren tot het einde? Laat het weten in een reactie!


Bron afbeelding: Pexels

Haydée:
Related Post