X

Doe die cursus nu! Er is geen excuus om die cursus niet te volgen.

Eind 2016 volgde ik een cursus ‘professionele visagie’. Ik had al meerdere keren overwogen om me in te schrijven voor een cursus visagie, maar ik vond altijd wel een reden om het niet te doen. Toen ik zag dat er op de Meir een nieuwe school opende (The Beauty & Lifestyle Academy), en er ook cursussen visagie werden aangeboden, ging mijn hart weer sneller kloppen. Het was vlakbij mijn werk, ik wilde het al zo lang doen, en er was nog korting op de inschrijvingsprijs ook… Bram vond ook dat ik gek zou moeten zijn om het niet te doen. Als je zoekt naar redenen om die ene gedroomde cursus te doen, zal je ze altijd vinden. Als je denkt “ooit eens die cursus te zullen doen”, zal je het nooit doen. De enige optie is dus om je nu in te schrijven voor die gedroomde cursus.

Wilde je altijd al eens een cursus theesommelier volgen? Ligt je vurige passie bij Thaïs koken? Lijkt het je wel leuk om te kunnen programmeren? Of droom je stiekem van burlesk te kunnen dansen? Ik help je eventjes om al je excuses om de cursus niet te doen, uit de weg te ruimen.

Het kost geld.

Een fitnessabonnement dat je niet gebruikt, een dubbele verzekering,… dat kost geld. Wil je onnodige kosten schrappen, dan kan je het artikel over hoe je 100 euro per maand bespaart lezen. Een cursus waarmee je een bepaalde vaardigheid leert, kost eigenlijk geen geld. Oké, je moet er misschien wel voor betalen, maar het is geen verloren geld. Het is een investering in jezelf. Enerzijds zal je vaak merken dat het cursusgeld wel meevalt. Grotere kosten zijn de materialen waarmee je werkt, afhankelijk van welke cursus je volgt. Maar die materialen zijn dan ook van jou, en je kunt er ook nog mee verder werken na de cursus. En vergeet niet dat een cursus je ook geld kan besparen. Vaak kom je terecht in een netwerk waarin je kunt genieten van allerlei voordelen. Je kunt korting krijgen op je materialen, je kan gratis deelnemen aan bepaalde evenementen… Ik heb dankzij mijn opleiding bijvoorbeeld een MAC Pro Card waarmee ik 20% korting krijg op alle MAC-producten. Iedere beauty-lover weet dat dit heel wat is.

Als de kostprijs een reëel probleem is, kan je je creativiteit gebruiken om dit op te lossen. Sommige materialen kan je tweedehands kopen, of misschien kan je starten met een basispakket dat je later nog uitbreidt. Loopt het cursusgeld nogal hoog op, wees dan niet bang om de volgende keer een cadeautip mee te geven als mensen je vragen wat je wilt voor je verjaardag. Mensen vinden het meestal niet erg om wat inspiratie te krijgen, en het is vaak ook leuk om samen te leggen voor een ‘groter’ cadeau.

Los van de mathematische kosten-batenanalyse, heb je ook nog zoiets als een levensloop kosten-batenanalyse. Binnen vijf jaar zal je niet meer weten hoeveel je hebt uitgegeven aan de cursus, maar je zal wel nog weten hoe fijn die was, en je zal nog altijd kunnen genieten van de opgedane vaardigheden. De waarde van iets is dus niet alleen in geld uit te drukken.

Ik heb nu geen tijd.

De waarheid is dat je nooit tijd zult hebben. Er is altijd wel een verjaardagsfeest te organiseren, een belangrijk project af te ronden, een ziek kind te verzorgen, een examen te studeren… Mensen denken altijd dat ze later meer tijd zullen hebben. Het pensioen is de ideale illustratie. Mensen zeggen zo vaak: “als ik op pensioen ben zal ik eindelijk…” Guess what, de meeste mensen doen net hetzelfde als voor hun pensioen. In plaats van een wijngaard te beheren in Zuid-Frankrijk kijken ze nog steeds naar dezelfde programma’s op TV, schillen ze aardappelen, en gaan ze naar dezelfde camping als elk jaar. O, en iedereen blijft ook klagen over hoe weinig tijd er voor alles is. De waarheid is dat mensen vooral heel goed zijn in hun tijd op te vullen. Je verandert niet zomaar in een avonturier louter door meer tijd te krijgen. Het is je instelling die moet veranderen.

Als ik de statistieken van mijn website mag geloven, is de kans groot dat je ergens tussen de 21 en de 35 jaar bent. Ik mag hopen dat je dan nog niet aftelt naar je pensioen, maar het principe is hetzelfde. Je denkt nu dat je later eindelijk tijd zal hebben om die cursus te volgen, maar je zal dan ook weer je dagen vullen met andere activiteiten. Als je studeert, denk je dat je tijd zal hebben als je werkt. Als je werkt, denk je dat je tijd zal hebben na de afloop van dat project/na het plannen van je trouw/na de peutertijd van je kind/… Als dat project/de trouw/de opvoeding/je actief leven achter de rug is, denk je dat je tijd zal hebben na je pensioen. En tijdens je pensioen denk je dat je tijd zal hebben als de kleinkinderen groot zijn/dat vakantiehuis verbouwd is/dat jubileumfeest achter de rug is/… En daarna is het allemaal te laat. Op het kerkhof valt bijzonder weinig te beleven. Neen, ook geen cursus bloemschikken. Vergeet ook niet dat ik nu het ideale scenario beschreven heb. Zonder fatalistisch te willen zijn: je weet nooit wat het leven je zal brengen.

Neen, volgend jaar is echt geen beter moment. Doe die cursus nu, zelfs als je zeker bent dat je later meer tijd zal hebben. Hoe contradictorisch het ook mag klinken: tijd hebben bezorgt je niet meer tijd. Blijf je halsstarrig geloven dat je geen tijd hebt? Misschien wil je het niet graag genoeg. Waar een wil is, is een weg.

Het kost zoveel moeite.

Ja, je zal moeten oefenen. Ja, je zal je waarschijnlijk moeten verplaatsen. Het is best mogelijk dat je tegen de praktische aspecten van de cursus opziet. Bedenk dan dat alle waardevolle dingen moeite kosten. Bovendien investeer je wel moeite in zaken die je niet zo leuk vindt. Waarom zou je je energie dan niet steken in zaken die je wel leuk vindt? Een cursus zorgt er ook voor dat je op plaatsen komt waar je anders nooit zou komen, en connecties maakt met mensen die je anders nooit zou leren kennen. Je bespaart dus ook heel wat moeite om sommige dingen mee te maken. De ervaringen komen vanzelf.

Eens je de cursus volgt, zal je zien dat je er ook energie uithaalt. Een activiteit die je intrinsiek motiverend vindt, doet ons welbevinden stijgen en bezorgt ons mentale energie. Mijn cursus visagie startte om 19u en duurde tot 22u. Ik bleef dus langer op het werk, om daarna door te gaan naar mijn cursus. Je zou denken dat ik ’s avonds laat moe thuiskwam. Niets was minder waar. Door heel praktisch bezig te zijn, kon ik mentaal perfect ontspannen. Ik ben heel blij dat mijn job intellectueel uitdagend is, maar je bent wel constant ‘in je hoofd’ bezig. In mijn cursus visagie moest ik me concentreren op mijn handelingen, wat voor mij enorm ontspannend werkte. Je bent heel erg bezig met ‘kijken’ naar het gezicht, om dan de juiste kleuren te gebruiken om te accentueren en te camoufleren. Het vergt ook motorische precisie, waardoor je eventjes helemaal met je techniek bezig bent. Je kan niet én een fijne winged eyeliner zetten, én piekeren over de resultaten die uit je laatste data-analyse kwamen.

Het heeft geen directe meerwaarde.

Stel dat dit waar is. Dan nog heeft het nut als je de activiteit leuk vindt. Ontspannen kan ook op zichzelf een gewenste uitkomst zijn. Herlees eventjes de vorige paragraaf. Maar meestal heeft de cursus wel een meerwaarde. Denk je eens in dat je een personage in een game bent. Door een nieuw level te bereiken, verwerf je een extra vaardigheid. Je kan nu extra lang onder water blijven. Het spel speelt zich af in een donker en verlaten bos, waarin je duistere creaturen te slim af moet zijn. Water ben je nog nauwelijks tegen gekomen. Toch is het leuk om te weten dat je een extra ‘geheim wapen’ hebt. Dit is ook zo in het echte leven. Het is niet omdat je de boekhouding verzorgt in een bouwmaterialenbedrijf, dat het niet leuk is om te weten dat je steengoed de salsa kan dansen. Heb je ooit al spijt gehad van een vaardigheid? Ik denk het niet. Bovendien is er nog geen enkel mens minder interessant geworden van een vaardigheid die je op het eerste zicht niet zou verwachten.

De cursus kan je misschien niet meteen verder brengen op professioneel gebied. Of je bent bijna zeker dat je er verder niet veel mee zult doen. Dan nog zie ik geen enkel bezwaar. Waarom zou alles moeten gedaan worden met het oog op het uitbouwen van een glansrijke carrière? Ik ben er vrij zeker van dat mijn vaardigheden als make-up artist me niet veel verder zullen brengen in mijn doctoraat. Goed, ik kan perfect donkere kringen camoufleren na een nachtje doorgewerkt te hebben. En oké, mijn make-up zal vast onberispelijk zijn op mijn doctoraatsverdediging. Maar dat is het ook zo een beetje. Toch vind ik mijn certificaat van ‘professioneel make-up artist’ een toegevoegde waarde in mijn leven.

Ik heb altijd een professioneel visagist bij de hand als ik naar een feestje moet. En ik heb al verschillende vriendinnen blij gemaakt met een mooie feestlook, of tips rond hun dagelijkse make-up routine. Ik vind het zo leuk om mensen te zien glunderen als ze hun spiegelbeeld zien vlak voordat ze naar een trouwfeest vertrekken. Ik heb van ‘gewone’ balletdanseressen zandmannetjes, wolkjes, boze geesten, en Chinese dansers gemaakt. Van kleine meisjes tot volwassen vrouwen, allemaal schitterden ze op het podium, zich helemaal in hun sas voelend in hun rol. Ik kan mensen met huidproblemen hun zelfvertrouwen teruggeven. En ik kan mensen die chemotherapie hebben gekregen, terug een stuk van hun gezonde zelf teruggeven. Al is het in de vorm van een subtiele blos en zachte wenkbrauwen. Ik weet dat het een wereld van verschil kan maken.

Dus hoe onbenullig of oppervlakkig je cursus misschien op het eerste zicht lijkt, je krijgt met een cursus een vaardigheid mee die je op elk gewenst moment kan inzetten. Hoe leuk vind je het als je een upgrade krijgt in het hotel waarin je je vakantie zult doorbrengen? Wel, zo voelt het om een cursus succesvol afgerond te hebben.

En jij? Welke cursus zou jij graag doen?

Ik hoop dat ik je overtuigd heb om je in te schrijven in die cursus waar je al zo lang van droomt. Je zal er zeker geen spijt van hebben. Welke cursus zou jij graag doen? En wat zijn de redenen waarom je je nog niet hebt ingeschreven? Laat het weten in een reactie.

Bron afbeelding: Unsplash

Haydée:
Related Post