Collega’s op je trouw uitnodigen of niet? Voor veel aanstaande bruiden en bruidegommen is het een lastig vraagstuk. De gastenlijst voor een huwelijk bezorgt het huwelijkspaar sowieso vaak de nodige kopzorgen. Helemaal moeilijk wordt het als je de afweging moet maken of en hoeveel collega’s je uitnodigt. Er zijn verschillende meningen over wat nu de beste keuze is. Vaak variëren ze tussen deze drie opvattingen:
- Werk en privé moet je zoveel mogelijk gescheiden houden
- Collega’s zijn deel van je dagelijks leven en mogen dus meevieren op je trouw
- Collega’s uitnodigen kan een slimme carrièrezet zijn
Met geen van bovenstaande opvattingen ga ik akkoord.
Werk en privé gescheiden houden?
Ten eerste is het onderscheid werk en privé voor een stuk artificieel. Op je werk praat je wellicht over privé-zaken, en ook in je privé-tijd ben je soms bezig met je werk. Uiteraard is een zekere mate van afscherming goed om op beide vlakken gelukkig te blijven en productief te zijn. Het is geen goed idee om op vakantie je werkmail minutieus bij te houden, en het lijkt me ook niet bijzonder productief om tijdens werktijd je online boodschappen te regelen en je moeder te trakteren uit het koffieapparaat in jullie bedrijfskeukentje. Maar onvermijdelijk neem je thema’s uit je ene levensdomein mee naar het andere. En dat is helemaal niet erg. Misschien heb je je partner wel leren kennen op het werk? Of misschien heb je een hele goede band met een collega, en heb je die alles verteld, van de eerste date tot het huwelijksaanzoek. Dan is het nogal gek om te doen alsof werk en privé totaal gescheiden werelden zijn.
Horen collega’s er gewoon altijd bij?
Ten tweede is het omgekeerde, namelijk dat collega’s per definitie persoonlijke vrienden zijn, ook niet waar. Mensen brengen doorgaans heel veel tijd door met hun collega’s, en krijgen daarom het gevoel dat ze hen daarom ook maar bij alle andere aspecten van hun leven moeten betrekken. Dit meer uit verplichting dan omdat je dat zelf graag wilt. Ook hier moet ik interveniëren. Dit hoeft helemaal niet! Met de ene collega bespreek je tijdens de lunch je volledige huwelijksplanning, en de andere zou je nog niet willen betrekken bij het aankopen van de postzegels voor de uitnodigingen. En dat is oké. Je hoeft niet iedereen te betrekken bij de grote dag. Natuurlijk is het moeilijk om ergens een lijn te trekken. Want je wilt zowel een leuke trouwdag hebben die helemaal naar jouw wens is, als niemand voor het hoofd stoten. Daarover dadelijk meer.
Collega’s op je trouw uitnodigen: een slimme carrièrezet?
Je kan heel geslepen te werk gaan, en altijd een dubbele agenda hebben. Maar is je trouw echt iets dat je wilt gebruiken om je carrière een zetje te geven? Denk twee keer na. Je trouwdag is een dag waarop je je diepste gevoelens voor de ander uitspreekt, en mensen deelgenoot maakt van iets bijzonder moois. Probeer dit niet te contamineren door ‘slimme’ politieke zetten te doen. Is je baas ook je beste vriend? Prima. Maar lijkt je baas zo weggelopen uit The devil wears Prada, of heb je gewoon niet echt een persoonlijke band? Dan voel je je waarschijnlijk niet echt gemakkelijk om die persoon deelgenoot te maken van je hartstochtelijke gevoelens naar je partner toe. Waarschijnlijk zit je baas zelf ook niet op een uitnodiging te wachten als je geen persoonlijke band hebt, dus het is helemaal oké om geen uitnodiging te versturen.
En zou er werkelijk al iemand een promotie zijn misgelopen door zijn of haar baas niet uit te nodigen op een huwelijk? Anekdotes zijn altijd welkom in een reactie onder dit artikel, maar dit lijkt me al erg verregaand.
Ik begrijp natuurlijk wel dat er ook zoiets is zoals een zakelijk netwerk, met bijvoorbeeld belangrijke klanten of mensen met een grote invloed in jouw branche. Dan nog moet je de afweging maken in welke mate je mensen waarmee je geen persoonlijke connectie voelt, wilt deelgenoot maken van jouw ‘feest van de liefde’. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde groepen mensen uit te nodigen voor een klein dagdeel, zoals een receptie. Maar voel je hoe dan ook nooit verplicht om mensen uit te nodigen alleen maar met carrière-doelen in het achterhoofd.
Welke collega’s wel op je trouw uitnodigen?
Oké, stel dat je wel graag collega’s wilt uitnodigen, maar dat je niet iedereen wilt of kan uitnodigen. Hoe maak je dan een selectie?
Een goed uitgangspunt is het volgende: spreek je wel eens met deze collega uit buiten het werk? Ja? Dan is het wellicht iemand die je ook graag zou uitnodigen voor je trouw. Neen? Dan ben je waarschijnlijk niet close genoeg om deze persoon ook uit te nodigen op deze bijzondere dag.
Sommige collega’s zijn meer dan gewoon collega’s. Als je ook een vriendschappelijke relatie met een persoon hebt, begrijpen andere collega’s vast wel waarom je die persoon uitnodigt voor je huwelijk. Wat ook kan helpen is een duidelijk selectiecriterium.
Selectiecriterium voor collega’s op trouw
Met een duidelijk selectiecriterium kunnen anderen begrijpen waarom je een bepaald persoon wel of niet uitnodigt op je trouw. Niet dat je verantwoording hoeft af te leggen aan anderen, maar je verkleint de kans dat mensen ‘boos’ worden omdat ze niet uitgenodigd zijn, als duidelijk wordt waarom je bepaalde mensen uitnodigt.
Aantal collega’s
Het aantal collega’s in je organisatie is waarschijnlijk bepalend voor hoe moeilijk dit vraagstuk is.
Werk je als zelfstandige samen met één of twee andere mensen in een winkel of een praktijk? Of werk je in loondienst in een zeer klein bedrijf? Dan kan het een optie zijn om al je collega’s uit te nodigen. Budgettair is dit waarschijnlijk perfect doenbaar, en de kans is ook groot dat je goed overeen komt met deze mensen. Anders was je waarschijnlijk wel al andere jobhorizonten gaan opzoeken.
Heb je redelijk veel collega’s? Dan is het budgettair waarschijnlijk onhaalbaar om iedereen uit te nodigen. Bovendien is de kans dan ook groot dat je niet met iedereen een even goede persoonlijke band hebt. Dan zijn er gelukkig nog een aantal handvatten om te beslissen welke groep(jes) mensen je kan uitnodigen.
Aantal jaren collega’s
Werk je in een grotere organisatie, en heb je bijvoorbeeld vijf collega’s waar je al jaren mee samenwerkt? Dan kan het een goed idee zijn om een groepje anciens uit te nodigen. Iedereen weet ook dat jullie al lang collega’s zijn, en zal begrijpen waarom je net die mensen uitnodigt op je huwelijk.
Gedeelde bureauruimte
Misschien ben je binnen een kleinere afdeling aan het werk, of deel je een bureauruimte met een kleiner groepje collega’s. Als je goed overeen komt met deze collega’s, bijvoorbeeld omdat je op dagelijkse basis lief en leed deelt, dan is het logisch dat je deze mensen graag op je huwelijk uitnodigt.
Gemeenschappelijk project
Een andere mogelijkheid is om mensen uit te nodigen waarmee je aan een bepaald project werkt. Soms heb je meer contact met collega’s aan de andere kant van het land dan met de collega’s aan de andere kant van de gang.
Maak een logisch onderscheid
Welke keuze je ook maakt, realiseer je dat het makkelijker is om een kleine selectie collega’s uit te nodigen als je uitnodigingscriterium duidelijk is voor anderen. Uit drie afdeling telkens twee mensen uitnodigen is bijvoorbeeld vreemder dan 6 mensen uit één afdeling uit te nodigen. Maar uiteindelijk geldt ook hier: het is jouw trouw. Jij nodigt uit wie je wilt.
Collega’s uitnodigen voor bepaalde dagdelen van huwelijksdag
Je trouw wordt duurder per uitgenodigde gast. Vraag dus alleen wie je er echt bij wilt. Wil je toch meer mensen uitnodigen, dan kan je er ook voor kiezen om mensen voor bepaalde dagdelen uit te nodigen. Dit kan ook een oplossing zijn voor mensen die je wel uit beleefdheid wilt vragen, maar niet echt een persoonlijke band mee hebt. Een vaak gebruikte oplossing is om een huwelijksreceptie te organiseren. Hier nodig je dan kennissen, zakenrelaties, vrienden van ouders, enzovoort op uit. Je kan hier dus ook prima (sommige) collega’s voor vragen. Heb je een formele trouw, met achteraf een dansfeest? Dan kan het, afhankelijk van het type collega’s ook leuk zijn om mensen uit te nodigen voor het informelere gedeelte van de avond. Aan jou de keus.
Lees ook: Bespaar noot op deze 4 zaken voor je trouwfeest. Dit vertellen de trouwwebsites je niet!
Wat als je geen collega’s uitnodigt?
Je kan er ook voor kiezen om geen collega’s op de dag zelf uit te nodigen, maar er wel kort aandacht aan te besteden op je werk. Denk bijvoorbeeld aan een speciale traktatie ter ere van je huwelijk.
Collega’s uitnodigen op trouw: zo deed ik het zelf
Ik ben een paar jaar geleden getrouwd, en werd ook met het dilemma geconfronteerd van ‘collega’s op trouw uitnodigen of niet’. Met veel collega’s kom ik goed overeen, en met enkele heb ik een bijzondere band. Ik paste een combinatie van bovenstaande oplossingen toe. Ik kon niet iedereen uitnodigen omdat ik dan een veel te grote gastenlijst zou hebben, en we er bewust voor kozen om het aantal gasten te beperken tot onze directe familie en vrienden. Wij hadden een huwelijksceremonie, een diner en een avondfeest, zonder aparte receptiegasten. Daarom koos ik ervoor om mijn bureaugenoten uit te nodigen, met wie ik een hele goede band had. Verder heb ik wel getrakteerd op het werk om mijn huwelijk te vieren.
Het is jullie trouw
Je kunt ervoor kiezen om iedereen ter wille te zijn, rekening te houden met alle gevoeligheden, en niemand voor het hoofd te stoten. Maar dit is erg vermoeiend. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. De enige mensen die echt tevreden moeten zijn, zijn jij en je partner. Het is jullie trouw.
Lees ook: Welk huwelijkscontract kiezen? Advies voor mijn lezers
Zoek je nog prachtige bruisschoenen? Neem dan zeker een kijkje op de webshop met bruidsschoenen van Trouwschoendames. Je vindt er een prachtige collectie trouwschoenen die je ook nog na de grote dag kunt dragen.
Bron afbeeldingen: Unsplash